Crop Science Polska

Informacja

Kategoria

Szkodnik

Tag

wysysanie soków, zdeformowane liście, żółknięcie liści, spadź, lepkie liście, buraki cukrowe, czarna mszyca

Mszyca trzmielinowo-burakowa

Nazwa łacińska: Aphis fabae

Mszyce bezskrzydłe są czarne, matowe z lekko brązowym odcieniem. Młodsze larwy są nieco jaśniejsze a starsze mają widoczne białe paski woskowe po bokach na odwłoku. Formy uskrzydlone mają długość do 2,6 mm. Na grzbiecie odwłoka mają rysunek złożony z jasnobrązowych plam bocznych i szeregu poprzecznych pasów. Mszyca burakowa zimuje w postaci jaja na trzmielinie zwyczajnej, kalinie koralowej i jaśminie wonnym skąd przelatuje głównie na rośliny z rodzin: psiankowatych, rdestowatych i komosowatych. Jedynie populacje migrujące z trzmieliny mogą rozwijać się na buraku cukrowym. Bezpośrednie szkody wynikają z nakłuwania liści przez te owady i wysysania soków roślinnych. Zasiedlone liście buraka (głównie sercowe) są zdeformowane i skędzierzawione. Wysysanie soków przez mszyce powoduje słaby wzrost roślin i ich żółknięcie. Na spodniej stronie liści można zaobserwować kolonie czarnych mszyc. Powierzchnie liści są błyszczące i lepkie od spadzi. Długotrwałe silne uszkadzanie młodych roślin może doprowadzić do obniżki plonów buraków o ponad 30%. Szkody pośrednie powstają poprzez przenoszenie wirusów powodujących choroby wirusowe np. nekrotycznej żółtaczki buraka, czy łagodnej żółtaczki buraka.

Produkty zwalczające