Crop Science Polska

Informacja

Kategoria

Szkodnik

Tag

wysysanie soków, cebula, białe plamki, zasychanie szczypioru, deformacja szczypioru, drobnienie cebul, słaby wzrost

Wciornastki

Nazwa łacińska: Thrypidae

Są to niewielki, trudno dostrzegalny gołym okiem owady o długości ciała dochodzącej do 1,3 mm. Ich ubarwienie zmienia się wraz z wiekiem i zależy od stadium rozwojowego. Larwy i nimfy mają ciało koloru żółtawego natomiast osobniki dorosłe są ciemnobrunatne. Pod względem budowy ciała wszystkie stadia rozwojowe są do siebie dość podobne, różnice dotyczą głównie rozmiarów i obecności skrzydeł. Osobniki dorosłe, nimfy i larwy wysysają soki z tkanki roślin. Na szczypiorze widoczne są początkowo biało srebrzyste plamki, które z czasem zlewają się, tworząc rozległe uszkodzenia. Szczypior staje się wówczas szary, ulega deformacji i zasycha. Uszkodzone rośliny słabo rosną, zamierają, wykształcając małe cebule, a czosnek nie tworzy ząbków. Na porze natomiast, poza szczypiorem, wciornastki żerują także głęboko w pachwinach liści. Silnie porażone pory wykształcają mało mięsistą dolną część liści stanowiącą część jadalną, a górna część liści zasycha. W miejscach żerowania widoczne są drobne, czarne grudki, które są odchodami wciornastków.

Produkty zwalczające