Magic Scout banner

Skórzasta zgnilizna owoców truskawki

Nazwa łacińska: Phytophthora cactorum

Na zielonych owocach powstają początkowo jasnobrązowe, później brązowe, suche, gnilne plamy, które mogą obejmować cały owoc. Na owocach dojrzewających i dojrzałych tworzą się jasne, szarawo żółte do różowo-fioletowych, odbarwione plamy. Miąższ porażonych truskawek jest jasno-brązowy z ciemniejszymi wiązkami naczyniowymi, jędrny, żylasty. Porażone owoce nieprzyjemnie pachną i mają wyraźnie gorzki smak.


Skórzasta zgnilizna owoców truskawki
Aplikacja MagicScout  – cyfrowe narzędzie służące do porządkowania obserwacji z pól uprawnych i podejmowania lepszych decyzji.

MagicScout

Błyskawiczna identyfikacja ponad 140 gatunków chwastów i chorób roślin w Twoim telefonie.