Nazwa łacińska: Rattus
Szczury
Szczury
Brązowawe lub szarawe gryzonie z ogonem o długości zbliżonej do długości ciała. Wszystkożerne, często żyją w budynkach lub ich obejściu. Rodzina: Muridae. Charakterystyka gatunkowa: Szczur wędrowny (Rattus norvegicus) Długość dorosłego osobnika: 220–260 mm; długość ogona: 160–200 mm; waga: 150–450 g; odchody mają długość około 20 mm. Górna część ciała brązowa, brzuch biały lub żółtawy.
Zdrowie człowieka
- Nosiciele ponad 45 czynników chorobotwórczych, w tym krętków wywołujących chorobę Weila (leptospirozę), Salmonelli, Escherichia coli, czynników wywołujących zapalenia jelit, listeriozę, riketsjozy, czerwonki i wielu innych.
- Zanieczyszczenie wody i żywności.
- Zanieczyszczenie środowiska.
Bezpośrednie szkody w żywności
- Straty zbiorów na polach.
- Straty w magazynowanej żywności i łańcuchu produkcji żywności.
Pośrednie szkody w żywności
- Niszczenie opakowań, wysypywanie się produktu.
- Zanieczyszczenie odchodami.
Budownictwo
- Szkody w budynkach, w kanalizacji, przegrodach itp.
- Uszkodzenia w urządzeniach elektrycznych i kablach.
- Szkody w komunikacji.
Produkcja zwierzęca
- Straty w karmie i wysypywanie się produktu.
- Wektory i rezerwuary patogenów.