Nazwa łacińska: Sitophilus granarius
Wołek zbożowy
Wołek zbożowy jest ważnym szkodnikiem składowanego ziarna. Często uważa się go za pierwotnego szkodnika, gdyż jest w stanie atakować nieuszkodzone jeszcze ziarno. Wołki zbożowe opanowują również inne twarde produkty zbożowe, takie jak makarony. Rozdrobnione produkty zbożowe są nieodpowiednie dla rozwoju larw, chyba że są zbrylone. Wołek zbożowy wywołuje następujące szkody:
1. Utrata wagi i jakości ziarna, ponieważ larwy żywią się endospermą. Zarodek nie zawsze jest atakowany, więc zboże może kiełkować, dając jednak słabą sadzonkę, podatną na ataki pleśni, bakterii i innych owadów. Zarówno larwy, jak i dorosłe osobniki żerują na ziarnach.
2. Zanieczyszczają produkt białymi, drobnymi odchodami, oraz pogarszają jego walory smakowe.
3. Powodują przegrzewanie ziarna, przyspieszające rozwój owadów i sprzyjające zbrylaniu się, pleśnieniu, a nawet kiełkowaniu. Ziarno może nawet osiągnąć temperaturę, w której owady będą ginąć. Uszkodzone przez wołki ziarno łatwo rozpoznać po obecności dużych otworów, przez które wydostają się na zewnątrz dorosłe osobniki. Możliwą skalę infestacji wołkami obrazowo pokazują wyniki pewnego badania, w którym po pięciu tygodniach od zakażenia pszenicy larwami dorosłe wołki pojawiały się w tempie 100 osobników z 1 kg ziarna dziennie.