Kiszonka z kukurydzy jest podstawową paszą objętościową w żywieniu bydła. Producenci mleka przyznają, że jej wartość żywieniowa ma bezpośredni wpływ na osiągane wydajności mleczne. Kluczowe są tu takie parametry, jak strawność włókna i zawartość skrobi. Oprócz wysokich ocen tych cech, odmiany kukurydzy kiszonkowej marki DEKALB wyróżniają się wysokim polonem suchej masy z hektara.
Dekalb poleca doskonałe odmiany kiszonkowe
Odmiany kiszonkowe Dekalb z programu hodowlanego Silo Extra cechują się wysokim plonem suchej masy z hektara, wysoką zawartością skrobi i strawnością włókna.
Odmiany kukurydzy kiszonkowej DEKALB z programu Silo Extra
Wysokie wymagania producentów mleka bez wątpienia spełni odmiana DKC 3418, która objęta jest elitarnym programem SILO EXTRA. Skupia on mieszańce wyróżniające się pod względem kiszonkowego kierunku użytkowania czyli takie, które charakteryzują się wysokim polonem suchej masy, dużym udziałem skrobi i podwyższoną strawnością włókna. Warto zaznaczyć, że wysoki indeks Silo Extra mają także DKC 3204, DKC 3327, DKC 3434, DKC 3419 i DKC 3513. Co jeszcze o odmianach kiszonkowych DEKALB warto wiedzieć?
Mieszaniec DKC 3418 wytwarza ziarno typu flint/dent i należy do grupy średnio wczesnej (FAO 240-250). Polecany jest do uprawy na jakościową kiszonkę oraz biogaz. Posiada bardzo dobry wigor początkowy i wysoką tolerancję na wiosenne chłody . Ze względu na swój potencjał plonowania rekomendowana na lepsze/bardziej żyzne stanowiska o uregulowanych stosunkach wodnych.
Odmiana DKC3418 wytwarza wysokie, bogato ulistnione rośliny. Pomimo znacznego wzrostu nie jest podatna na wyleganie. Charakteryzuje ją również silny efekt Stay-Green. Jest polecana do uprawy na glebach przynajmniej średnich w kierunku dobrych i bardzo dobrych.
Większość odmian kiszonkowych o wysokiej zawartości skrobi znakomicie nadaje się na wsad do biogazowni.
Odmiany kiszonkowe o wysokiej zawartości skrobi
Odmianą o wysokiej przydatności do sporządzenia kiszonki przeznaczonej do skarmiania bądź na biogaz jest DKC 3513 (liczba FAO 250-260). Charakteryzuje się bardzo dobrym wigorem początkowym i wysoką tolerancją na wiosenne chłody. Jej atutami są także bardzo wysoki plon ogólny suchej masy z hektara, dzięki czemu zbudujemy odpowiednią bazę pokarmową o wysokich parametrach żywieniowych.
W poprzednim sezonie bardzo dobrze została przyjęta przez rolników średnio wczesna odmiana DKC 3719, o liczbie FAO 250-260. Jest to kukurydza o uniwersalnym przeznaczeniu, czyli zarówno na ziarno, jak i na kiszonkę. Na ziarno można ją uprawiać w większości regionów, a na kiszonkę praktycznie w całym kraju. Rośliny wykształcają mocny system korzeniowy, dzięki któremu wykazują dużą tolerancję na wyleganie korzeniowe.
Odmiana DKC 3719 polecana jest do uprawy na glebach o różnej jakości. Wytwarza kolby typu flex, co sprawia, że roślina dostosowuje ich wielkość do rzeczywistej obsady, żyzności stanowiska, dostępności wody Rośliny są dość wysokie, obficie ulistnione oraz cechują się efektem wydłużonej zieloności (stay-green).
Producenci mleka muszą dbać o to, żeby ich stado krów było żywione kiszonką spełniającą najwyższe parametry jakościowe.
Odmiany kukurydzy na słabe gleby
Rolników gospodarujących na nieco słabszych glebach powinny zainteresować odmiany DKC 3204 i DKC 3327 – obie z grupy średnio wczesnych (FAO 240). Przeznaczone są do uprawy na jakościową kiszonkę. Wprawdzie są to odmiany siostrzane, ale kilka różnic można zauważyć. DKC 3204 wykazuje pewną przewagę pod względem wigoru początkowego i wysokiej odporności na wyleganie. Natomiast DKC 3327 to nowa odmiana, którą wyróżnia wysoki wzrost roślin i silny efekt stay-green. Ponadto cechuje się wysoką stabilnością plonowania na różnych typach gleb.