Informacje
Kategorie
Tagi
Chmiel
Chmiel występował w stanie dzikim prawdopodobnie w południowej Europie, na Bliskim Wschodzie i w Ameryce Północnej. Jednak uprawiany przez człowieka dotarł i do Polski. W lecznictwie wykorzystywana jest cała roślina – ma silne działanie bakteriostatyczne i uspokajające. W przemyśle perfumeryjnym i piwowarstwie wykorzystuje się głównie szyszki chmielu. Młode pędy znajdują również zastosowanie w sztuce kulinarnej jako surówki. Roślina wieloletnia – co roku z podziemnej karpy wyrastają nowe pędy. Gdy nie ma podpór – płoży się.
Sposób uprawy
Chmiel wymaga gleb żyznych i w miarę wilgotnych. Najlepiej sadzić go tak, by "głowę miał w słońcu, a nogi w cieniu”. Aby roślina miała piękne duże liście, należy ją nawozić co 2 tygodnie nawozami wieloskładnikowymi. W lecie w czasie upałów chmiel wymaga podlewania. Ze względu na swój silny wzrost roślina potrzebuje podpór - na większych plantacjach budowane są całe konstrukcje. Na jesieni pędy należy przyciąć 10 cm nad ziemią.