Informacje
Kategoria
Data
Tagi
Projekt „Ziemniaki na Marsie”
Podróże kosmiczne to obecnie największe wyzwanie, przed którym stoi ludzkość. Rozwój technologiczny w ciągu ostatnich lat sprawił, że to, co dotychczas pozostawało jedynie w sferze marzeń, powoli staje się rzeczywistością. Pomimo znacznych postępów w dziedzinie lotów kosmicznych, jakie poczyniliśmy od dnia, w którym człowiek po raz pierwszy postawił nogę na Księżycu, nadal wiele kwestii pozostaje nierozwiązanych.
Matt Damon w filmie „Marsjanin”. Autor zdjęcia: Giles Keyte.
Jednym z takich problemów, oprócz szkodliwego dla człowieka promieniowania kosmicznego i negatywnych efektów przebywania w odosobnieniu w długim okresie, jest żywność. Stojąc przed ogromnym wyzwaniem, naukowcy z Centrum Badawczego NASA (Amerykańska Agencja Kosmiczna) wspólnie z Centro Internacional de la Papa (Międzynarodowe Centrum Ziemniaków) przeprowadzili eksperyment, którego celem było wyselekcjonowanie odmian odpornych na ekstremalne warunki panujące na Czerwonej Planecie.
KOSMICZNY POMYSŁ
Prace nad projektem rozpoczęto na początku 2016 roku. Sadzonki ziemniaków posadzono w ubogiej w składniki odżywcze glebie, pochodzącej z peruwiańskiej pustyni Pampas de La Joya. Całość zamknięto w specjalnie do tego celu przygotowanej hermetycznej kapsule, wyposażonej w czujniki wzrostu i system nawadniania. Skład atmosfery, ciśnienie oraz temperaturę odtworzono tak, aby były zbliżone do warunków panujących na Marsie.
SUPERZIEMNIAK
Z ponad 60 odmian ziemniaków tylko 4 zdołały wykiełkować w tak ekstremalnych warunkach. Najbardziej obiecująca okazała się odmiana Unique, którą dr Julio Valdivia Silva z Centrum Badawczego NASA określił mianem „Superziemniaka”. Sukces projektu „Ziemniaki na Marsie” sprawił, że NASA nadal kontynuuje eksperymenty z rolnictwem pozaziemskim w poszukiwaniu nowych odmian roślin jadalnych, na potrzeby przyszłych misji kosmicznych.
„To była miła niespodzianka patrzeć, jak ziemniaki, które hodowaliśmy, były w stanie poradzić sobie z abiotycznym stresem i wykształcić bulwy w takich warunkach.”
Walter Amoros z Międzynarodowego Centrum Ziemniaków
ODMIANY ODPORNE
Pomimo tego, że nadal nie wiadomo, czy ziemniaki poradziłyby sobie w marsjańskich warunkach, wyniki eksperymentu posłużą do dalszych prac nad odmianami odpornymi na niekorzystne zmiany klimatu, które zachodzą na Ziemi. Selekcja odmian odpornych na wysokie zasolenie, niedostatek wody i ubogie warunki glebowe w połączeniu z wydajną technologią uprawy, pozwoli na wykorzystanie terenów do tej pory bezużytecznych dla rolnictwa, takich jak np. pustynie.
Ziemniaki w kapsule. Lima, Peru, 16 marca 2017. Autor zdjęcia: Martin Mejia