Zboża
Grupa roślin uprawnych z rodziny traw, Poaceae. Pozyskiwane ziarna są bogate w skrobie i stanowią podstawę diety na całym świecie. Ze względu na sposób uprawy, zboża możemy podzielić na jare i ozime, przy czym plon z upraw ozimych jest wyższy. W Polsce zboża stanowią 71% wszystkich upraw rolniczych a największe plony zbierane są w województwie wielkopolskim.
Technologia uprawy
Agrofagi występujące w uprawie:
Chwastnica jednostronna
Miotła zbożowa
Wyczyniec polny
Plamistość siatkowa jęczmienia
Śnieć cuchnąca pszenicy
Głownia źdźbłowa żyta
Pleśń śniegowa zbóż
Gwiazdnica pospolita
Gorczyca polna
Jasnota purpurowa
Komosa biała
Krzywoszyj polny
Mak polny
Maruna bezwonna
Ostrożeń polny
Przytulia czepna
Tasznik pospolity
Chaber bławatek
Rdza żółta zbóż i traw
Fuzarioza kłosów zbóż
Brunatna plamistość liści zbóż
Rdza jęczmienia
Rynchosporioza zbóż
Mączniak prawdziwy zbóż i traw
Mszyce
Skrzypionki
Produkty w uprawie zbóż
Skontaktuj się z doradcą
Masz pytania dotyczące uprawy zbóż. Skontaktuj się z naszym doradcą.