Warzywa
Rośliny zielne, uprawiane w gruncie lub pod osłonami. W diecie człowieka warzywa są głównym źródłem witamin, antyoksydantów i błonnika. Ze względów użytkowych są dzielone na grupy takie jak: kapustne, cebulowe, liściowe, korzeniowe czy strączkowe. Przez wzgląd na dużą zawartość wody w swoich organach , płytki system korzeniowy i dużą powierzchnię części nadziemnej warzywa mają wysokie wymaganie wodne, pokarmowe oraz glebowe. W Polsce do najczęściej uprawianych warzyw należy cebula, kapusta i marchew.
Technologia uprawy - marchew
Agrofagi występujące w uprawie:
Mączniak rzekomy dyniowatych
Zaraza ziemniaka
Stonka ziemniaczana
Alternarioza
Bielinek kapustnik
Bielinek rzepnik
Mszyce
Połyśnica marchwianka
Strąkowiec grochowy
Śmietka cebulanka
Wciornastki
Mączniak rzekomy
Zgnilizna szyjki cebuli
Alternarioza cebuli
Mączniak prawdziwy baldaszkowatych
Rdza pora
Zgnilizna twardzikowa
Czarna plamistość korzeni marchwi
Czerń krzyżowych
Sucha zgnilizna kapustnych
Mączliki
Bawełnica topolowo-sałatowa
Chwastnica jednostronna
Dymnica pospolita
Fiołek polny
Gwiazdnica pospolita
Komosa biała
Maruna bezwonna
Niezapominajka polna
Przetacznik perski
Rdest powojowaty
Zgorzel siewek
Zgnilizna pierścieniowa
Piętnówka kapustnica
Mszyca kapuściana
Śmietka kapuściana
Alternarioza pomidora
Produkty w uprawie warzyw
Skontaktuj się z doradcą
Masz pytania dotyczące uprawy ogrodniczych. Skontaktuj się z naszym doradcą.