Crop Science Polska

Uprawy warzywnicze

Gatunki warzyw

Przeczytaj, czym charakteryzują się poszczególne gatunki warzyw

Warzywa

Rośliny zielne, uprawiane w gruncie lub pod osłonami. W diecie człowieka warzywa są głównym źródłem witamin, antyoksydantów i błonnika. Ze względów użytkowych są dzielone na grupy takie jak: kapustne, cebulowe, liściowe, korzeniowe czy strączkowe. Przez wzgląd na dużą zawartość wody w swoich organach , płytki system korzeniowy i dużą powierzchnię części nadziemnej warzywa mają wysokie wymaganie wodne, pokarmowe oraz glebowe. W Polsce do najczęściej uprawianych warzyw należy cebula, kapusta i marchew.

Technologia uprawy - marchew

Program Ochrony Roślin - Marchwi

Produkty w uprawie warzyw

Skontaktuj się z doradcą

Masz pytania dotyczące uprawy ogrodniczych. Skontaktuj się z naszym doradcą.
;