Technologia zaprawiania nasion
4 kroki zintegrowanej strategii zaprawowej Bayer
Wysokiej jakości nasiona i nowoczesne produkty do zaprawiania są istotne, ale stanowią jedynie pierwszy krok na drodze do uzyskania dobrych plonów. Równie ważny jest proces zaprawiania. Kluczowe parametry decydujące o powodzeniu: staranne oczyszczenie materiału siewnego, jednolity rozkład zaprawy między ziarnami, wysycenie nasion substancją aktywną, niski poziom pylenia (dobre przyleganie produktu) oraz sypkość zaprawionych nasion (wpływa na szybkość przesypywania na linii produkcyjnej i pakowania do worków oraz siewników).
Zaprawianie nasion
Nowoczesna ochrona roślin
- Zaprawianie zapewnia najskuteczniejszą ochronę już od momentu wysiewu.
- Istnieją choroby, które możemy zwalczać tylko przez zaprawianie.
- Zaprawianie jest bardzo ekonomiczną formą ochrony roślin.
- Zaprawianie jest proekologiczną metodą ochrony roślin.
Bezpieczna praca z materiałami
Bayer nie sprzedaje jedynie produktów, lecz pewną ideę. Zarówno dla Państwa bezpieczeństwa, jak i z myślą o ochronie środowiska przywiązujemy szczególną wagę do właściwego obchodzenia się z zaprawami nasiennymi. Począwszy od doboru odpowiedniego produktu, przez jego poprawne stosowanie, aż do wysiewu. Równie istotne jest prawidłowe oczyszczenie miejsca zaprawiania nasion.
1. KUPUJ ODPOWIEDNIE PRODUKTY
Kupuj wyłącznie wysokiej jakości produkty, ponieważ tylko one zapewniają spełnienie najwyższych standardów bezpieczeństwa Ciebie i Twojej uprawy
2. ZADBAJ O BEZPIECZNY TRANSPORT
Wyposaż pojazdy transportowe zgodnie z odpowiednimi przepisami bezpieczeństwa.
3. PRZECHOWUJ ZGODNIE Z ETYKIETĄ
Upewnij się, że przechowujesz produkty zgodnie z wymogami określonymi na ich etykietach – pomoże to zachować bezpieczeństwo i najwyższą skuteczność produktów.
4. UŻYWAJ NASION NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI
Używaj tylko nasion najwyższej jakości, aby osiągnąć optymalną jakość zaprawiania. Przed zabiegiem delikatnie je oczyść, aby zmniejszyć poziom zanieczyszczeń organicznych. Kontroluj też wielkość nasion (zwłaszcza kukurydzy).
5. ZACHOWUJ CZYSTOŚĆ
Zwróć szczególną uwagę na regularne i gruntowne czyszczenie oraz konserwację sprzętu do zaprawiania nasion.
6. PRZESTRZEGAJ PROCEDUR
Dokładnie podążaj za instrukcją użytkowania, która jest wypróbowana i zatwierdzona dla danego produktu. Kontroluj też fazy zaprawiania nasion i parametry fizyczne procesu (temperaturę, prędkość mieszania, czas itp.).
7. ZAPEWNIJ OCHRONĘ
Noś odzież ochronną w czasie zaprawiania nasion i poleć wszystkim bezpośrednio zaangażowanym w ten proces osobom, by również to robiły.
8. PAMIĘTAJ O SZKOLENIACH
Regularnie bierz udział w szkoleniach, by mieć pewność, że cały proces zaprawiania jest wykonywany w możliwie najbezpieczniejszy sposób.
9. GOSPODARUJ ODPADAMI
Zoptymalizuj gospodarkę odpadami.
10. DOBRZE ZORGANIZUJ DYSTRYBUCJĘ
Upewnij się, że zaprawione nasiona są przechowywane i transportowane w sposób bezpieczny.