Burak cukrowy
Roślina okopowa, druga roślina na świecie pod względem pozyskiwania cukru. Plonem głównym jest korzeń o wysokiej zawartości sacharozy z którego produkowany jest cukier spożywczy. Burak cukrowy jest wykorzystywany również jako pasza lub pozyskiwania wielu produktów chemicznych. Uprawa buraka cukrowego wymaga dużych nakładów ze względu na wysokie wymagania pokarmowe i intensywną ochronę przed agrofagami.
Technologia uprawy
Agrofagi występujące w uprawie:
Mszyca burakowa
Pchełka burakowa
Śmietka ćwiklanka
Drobnica burakowa
Gorczyca polna
Gwiazdnica pospolita
Jasnota purpurowa
Komosa biała
Fiołek polny
Szarłat szorstki
Rdest ptasi
Rdest powojowaty
Rumian polny
Mszyca brzoskwiniowo-ziemniaczana
Mszyca trzmielinowo-burakowa
Tasznik pospolity
Żółtlica drobnokwiatowa
Produkty w uprawie buraka
Skontaktuj się z doradcą
Masz pytania dotyczące uprawy buraka cukrowego. Skontaktuj się z naszym doradcą.