Crop Science Polska

Informacja

Kategoria

Choroba

Tag

suche plamy, aksamitny nalot, zasychanie liści, zamieranie liści, ciemnobrunatne plamy, żółta obwódka, koncentryczne pierścienie

Alternarioza pomidora

Nazwa łacińska: Alternaria solani

Źródłem infekcji roślin w przypadku tej choroby są często nasiona lub resztki porażonych roślin z poprzedniego sezonu wegetacyjnego. Ciepła i sucha pogoda sprzyja rozwojowi grzyba. Do infekcji dochodzi, gdy liście są zwilżone przez kilkanaście godzin. Pierwsze objawy widoczne są od połowy czerwca, najczęściej w uprawach polowych pomidora. W uprawach pod osłonami choroba ta występuje rzadko. Początkowo na porażonych roślinach można zaobserwować suche, ciemno brunatne plamki, czasami z żółtą obwódką. Natomiast na powierzchni plam powinny być widoczne ułożone strefowo, koncentryczne pierścienie. Z czasem następuje zlewanie się plam, zasychanie i zamieranie liści. Podobne objawy pojawiają się na innych częściach rośliny, na ogonkach liściowych, na pędach oraz na owocach. Skórka owoców w okolicach szypułki robi się skórzasta, zasycha i pokrywa się aksamitnym nalotem grzybni.

Produkty zwalczające