Crop Science Polska

Informacja

Kategoria

Choroba

Tag

choroby kapustnych, choroby rzepaku, czerń, uprawa rzepaku, uprawa kapusty

Czerń krzyżowych w kapustnych

Nazwa łacińska: Alternaria brassicae

Jedna z najczęściej występujących chorób roślin krzyżowych. Najczęściej porażane są najstarsze liście oraz łuszczyny. Grzyby z rodzaju Alternaria powodujące czerń krzyżowych są także sprawcami zgorzeli siewek, zgorzeli podstawy główek kapusty, brązowienia róż kalafiora i brokuła.

 

Profilaktyka

  1. Głęboko zaorywać lub palić resztki roślin kapustnych i chwastów.
  2. Warzywa kapustne uprawiać, przestrzegając zmianowania.
  3. Zaprawiać kompleksowo nasiona przed siewem.
  4. W okresach sprzyjających rozwojowi choroby rośliny opryskiwać kilkukrotnie, co 7 dni, fungicydami zawierającymi pyrimetanil lub iprodion.

Biologia

Grzyb zimuje najczęściej w resztkach roślin. Pierwotnym źródłem infekcji mogą być także nasiona. Grzyb rozprzestrzenia się za pomocą zarodników konidialnych.

Objawy

Na porażonych organach pojawiają się ciemno zabarwione, najczęściej otoczone żółtą obwódką plamy, na których przy wysokiej wilgotności pojawia się ciemnobrązowy, aksamitny nalot - zarodniki konidialne. Często w tych miejscach powstają otwory. Najczęściej atakowane są dolne, najstarsze liście kapusty lub kalafiora i kapusty pekińskiej. Pojawiają się na nich różnej wielkości, koncentryczne, ciemno zabarwione, otoczone najczęściej żółtawą obwódką plamy. Powierzchnię tych przebarwień pokrywa warstwa aksamitnego, ciemnobrązowego nalotu zarodników konidialnych. Często w miejscach tych tkanka zamiera, wykrusza się, powstają otwory. Na porażonych różach kalafiora lub brokuła pojawiają się lekko zapadające, brązowe plamy, pokryte czarnym, aksamitnym nalotem zarodników grzyba. Zmiany chorobowe w tych przypadkach są zwykle powierzchniowe i nie sięgają w głąb tkanek róży czy głąba.

Warunki rozwoju

Rozwojowi grzyba sprzyja wysoka temperatura, długi czas zwilżenia roślin oraz wysoka wilgotność powietrza. Grzyb zimuje najczęściej w resztkach pożniwnych roślin i w chwastach z rodziny kapustnych, które stanowią jedno z ważniejszych źródeł rozprzestrzeniania się choroby. Pierwotnym źródłem infekcji są także nasiona. W okresie wegetacji zarodniki konidialne grzyba przenoszone są przez wiatr i wodę. Do masowego zakażenia roślin dochodzi wówczas, gdy temperatura powietrza wynosi 20-27 st. C, a okres stałego zwilżenia rośliny - co najmniej 5 godzin lub wilgotność powietrza dochodzi do 95-100 % i utrzymuje się przez 18-20 godzin.

Szkodliwość

Spadek plonu oraz gorsze przechowywanie.

Produkty zwalczające