Informacja
Kategoria
Tag
Czerń zbóż
Nazwa łacińska: Cladosporium herbarum Alternaria alternata
Grzyby powodujące czerń są pasożytami następczymi, zasiedlającymi tkankę roślinną już osłabioną lub obumarłą z innych przyczyn. Pojawiają się, jako powłoka o zabarwieniu od czarno szarego do zielonkawoczarnego na kłosach, a także na liściach i źdźbłach. Porażona tkanka doznaje na skutek pokrycia grzybem dodatkowego osłabienia, ponieważ pogarsza się dostęp światła do jeszcze żywej tkanki. Grzyby powodujące czerń stają się problemem w przypadku pszenicy twardej, ponieważ skutek przejścia z liści i plew na ziarno wywołują brunatnienie końców ziaren, a tym samym poważne straty na jakości. Wzmożone występowanie przy chorobach podstawy źdźbła, żółtej karłowatości, częściowej płonności kłosów. Silne porażenie pojawia się szczególnie w utrzymujących się okresach dżdżystych.