Informacja
Kategoria
Tag
Gorczyca polna
Nazwa łacińska: Sinapis arvensis
Jednoroczna, jary chwast, który wytwarza palowy korzeń. Preferuje dobre gleby dobrze zaopatrzone w składniki pokarmowe i zasobne w wapń. Siewki z liścieniami o odwrotnie sercowatym kształcie, szerokie i silne wcięte na wierzchołku. Liście właściwe jajowato wydłużone. Dolne z ogonkami i wcięte. Natomiast górne najczęściej bez ogonków (siedzące) i ząbkowane. Kwiaty o barwie siarkowo żółtej. Ważna cecha różnicująca ją od rzodkwi świrzepy jest to, że działki kielicha gorczycy ułożone są poziomo. Wielonasienne łuszczyny łamią się w przewężeniach między nasionami. Nasiona kuliste, gładkie, czarno brązowe. Dzięki zawartości oleju w nasionach zachowują długo w glebie zdolność kiełkowania do ponad 35 lat. Jedna roślina wytwarza około 1000 nasion a temperatura kiełkowania to od 2 do 25 st. C.