Informacja
Kategoria
Tag
Mączliki
Nazwa łacińska: Aleyrodoidea
Osobniki dorosłe osiągają od 1,5 do 2 mm długości. Po wylęgnięciu pokrywają się woskowym nalotem, który nadaje im białą barwę. Samice składają jasne, owalne jaja na dolnej stronie liści w okręgach lub w półokręgach. Wiosną pierwsze pokolenie mączlika rozwija się na roślinach w miejscu jego zimowania. Następnie dorosłe osobniki przelatują na uprawy warzyw kapustnych. Tutaj rozwijają się kolejne pokolenia. W wyniku żerowania osobników dorosłych i larw następuje ogłodzenie rośliny i zahamowanie procesów w roślinie. Ostatecznie prowadzi do spadku wielkości plonu. Dodatkowo, w trakcie odżywiania się, mączliki wydalają duże ilości lepkiej substancji zwanej rosą miodową, która osadza się na powierzchni liści i owoców. Na rosie miodowej rozwijają się następnie grzyby sadzakowe, pokrywając powierzchnię rośliny czarnym nalotem, co znacznie obniżenia wartość handlową plonu.