Informacja
Kategoria
Tagi
Mączniak prawdziwy
Nazwa łacińska: Erysiphe spp., Golovinomyces spp., Blumeria spp., Oidium spp.
Mączniak prawdziwy charakteryzuje się wystąpieniem na różnych częściach rośliny, nie wyłączając łodyg i pąków, białego, mączystego nalotu. Początkowo nalot jest niewielki i łatwy do usunięcia przez potarcie palcem. Następnie szybko się rozprzestrzenia, gęsto pokrywając zaatakowany fragment oraz kolejne części rośliny. Nalot jest bardzo charakterystyczny, wygląda jak gdyby ktoś grubo posypał liść lub łodygę mąką. Zaatakowane liście zaczynają od spodu brunatnieć i zwijać się, a następnie opadają. Łodygi w miejscu nalotu zamierają, a pąki nie rozwijają się. Mimo, iż choroba nosi uniwersalną nazwę mączniaka prawdziwego i powoduje podobne objawy, na różnych gatunkach roślin wywołują ją nieco inne gatunki grzyba. I tak np. na trawach i zbożach Erysiphe graminis lub Blumeria graminis, na winoroślach Uncinula necator, a na jabłoniach Podosphaera leucotricha.