Informacja
Kategoria
Tag
Mak polny
Nazwa łacińska: Papaver rhoeas
Jednoroczny lub dwuletni chwast kiełkujący jesienią i na wiosnę. Charakterystyczne jest to, że wydziela sok mleczny. Preferuje świeżo uprawione, dobrze zaopatrzone w wodę, bogate w wapń i substancje pokarmowe gleby gliniaste i ilaste. Siewki mają małe liścienie, wąskie, lancetowate i zaostrzone. Pierwsze liście właściwe całobrzegie, z ogonkiem, nieowłosione. Następne liście już karbowane, owłosione, pierzastodzielne. Górne liście najczęściej trzyczęściowe, siedzące. Kwiaty najczęściej barwy purpurowo czerwonej, z reguły z ciemną plamą w środku i pojedynczo umieszczone na łodydze. Łuskowate działki kielicha opadają podczas kwitnienia. Owoc nazywany torebką lub makówką jest odwrotnie jajowaty, przy podstawie zaokrąglony. Każdej roślina wytwarza od 10 000 do 20 000 nasion. Są one nerkowate, o powierzchni siateczkowatej z zagłębieniami, ciemnobrązowe. Zachowują w glebie bardzo długo zdolność kiełkowania. Po zabiegach agrotechnicznych związanych z odwracaniem wierzchnich warstw gleby dochodzi do masowego wystąpienia tego chwastu na polach. Kiełkowanie następuje w temperaturze od 2 do 13 st. C.