Informacja
Kategoria
Tag
Parch przechowalniczy
Nazwa łacińska: Venturia pyrina, Venturia inaequalis
Objawy późniejszych infekcji grzyba Venturia inaequalis występujących w późniejszej fazie wegetacji są praktycznie nie do wychwycenia przed zbiorami. Chorobie przy tym sprzyja deszczowa pogoda, w czasie, której zarodniki konidialne przenoszone są w kroplach wody z liści na owoce. Objawy parcha przechowalniczego ujawniają się dopiero w czasie przechowywania owoców w postaci czarnych, okrągłych, niewielkich plam pojawiających się na owocach. W miarę wydłużenia okresu przechowywania ich ilość się zwiększa. Parch przechowalniczy nie powoduje gnicia i owoce nadają się do spożycia, jednak wpływa on na obniżenie ich wartości handlowej. Owoce z objawami parcha przy tym szybko więdną, a przez uszkodzoną skórkę mogą przedostać się zarodniki innych grzybów m. in. Penicillium expansum powodującego mokrą zgniliznę. Objawy parcha przechowalniczego występują zarówno na owocach przechowywanych w przechowalniach, jak i w chłodniach. Gatunkiem wrażliwym na parcha prócz jabłoni jest także grusza.