Informacja
Kategoria
Tag
Pędraki
Pędraki należą do szkodników wielożernych (glebowych) i podobnie jak rolnice oraz drutowce występują na wielu roślinach uprawnych i dziko rosnących. Na plantacjach roślin warzywnych najczęściej występują: chrabąszcz majowy, chrabąszcz kasztanowiec, guniak czerwczyk i ogrodnica niszczylistka. Pędraki mają trzy pary odnóży pokrytych brunatnymi włoskami, i brązową twardą głowę. Wzdłuż jasnego, pomarszczonego, miękkiego ciała, po bokach biegną brązowe, niewielkie punkty – przetchlinki, służące do oddychania. Starsze osobniki osiągają nawet 6,0 cm długości. Pędraki (larwy) są wielożerne, uszkadzają one podziemne części pędów, wygryzając dziury o nieregularnym kształcie oraz zjadając korzenie. Niszczą również siewki i młode rośliny. Osobniki dorosłe żerują na częściach nadziemnych roślin (liście, łodygi, pąki kwiatowe, kwiaty, owoce), powodując często gołożer. Największe szkody chrząszcze wyrządzają w okresie wiosenno-letnim (maj – czerwiec), a larwy – przez cały okres wegetacyjny. Z upraw warzywnych najczęściej straty są notowane na plantacjach warzyw korzeniowych, ziemniaka, grochu, fasoli, ogórka, pomidora, kukurydzy cukrowej.