Informacja
Kategoria
Tag
Rdza brunatna pszenicy i żyta
Nazwa łacińska: Puccinia recondita
Wzmożonemu występowaniu tej choroby sprzyjają wyższe temperatury w połączeniu z wysokim nawożeniem N i dużą ilością rosy. Grzyb występuje gniazdowo albo w rozproszeniu na górnej stronie liści. Pojawiają się również pojedynczo na dolnej stronie liści w postaci rdzawo brązowych, owalnych skupisk. Są one często otoczone jasnym polem. Podobne skupienia można znaleźć krótko przed kwitnieniem na dolnej stronie liści. Są one wówczas czarno brązowe i zawsze zarośnięte epidermą liścia. Żyto często ulega porażeniu jesiennemu, które może pogarszać zimowanie. Grzyby rdzy zmniejszają fotosyntezę i podwyższają oddychanie i parowanie. W ten sposób bardzo silnie pogarszają one rozwój rośliny. Występowaniu sprzyjają również: łagodna pogoda jesienią i zimą, ciepła i wilgotna wiosna, występowanie rdzy w poprzednim roku, uprawa podatnych odmian.