Informacja
Kategoria
Tag
Zgnilizna szyjki cebuli
Nazwa łacińska: Botrytis allii
Jest to pospolita choroba okresu pozbiorczego cebuli, pora i czosnku. Pierwotnymi źródłami choroby są: gleba ze sklerocjami, zakażone nasiona, zakażony materiał wysadkowy, cebula dymka, ząbki czosnku, resztki pożniwne, w tym głównie cebule pozostawione w polu. Rozwojowi choroby sprzyja wysoka wilgotność i opady deszczu w okresie załamywania się szczypioru i w trakcie dosuszania na polu. Pierwsze objawy choroby mogą być widoczne już po wschodach cebuli w postaci nikłego zarodnikowania na powierzchni resztek okrywy nasiennej. Do najgroźniejszej infekcji dochodzi najczęściej pod koniec okresu wegetacji cebuli, czyli od momentu załamywania się szczypioru do czasu zbioru z pola. Na powierzchni cebuli może wystąpić obfity szary nalot z czarnymi skupieniami - mikrosklerocjami (forma przetrwalnikowa grzyba). W okresie przechowywania choroba rozprzestrzenia się szybko, wynikiem czego jest masowe gnicie cebuli podczas przechowania.