Crop Science Polska

Informacje

Kategoria

Uprawa

Tagi

uprawa porzeczek, porzeczka czerwona, porzeczka biała, choroby porzeczek, szkodniki porzeczki, choroby grzybowe porzeczki, zwalczanie chorób porzeczki, zwalczanie szkodników porzeczki, uprawa porzeczki czarnej, odmiany porzeczki czarnej

Porzeczka czarna

Nazwa łacińska: Ribes nigrum L.

Krzew z rodziny agrestowatych. Owocem porzeczki jest kulista jagoda w zależności od gatunku biała, czarna lub czerwona. W uprawie towarowej największe znaczenie ma uprawa porzeczki czarnej i czerwonej. Porzeczki mają niewielkie wymagania glebowe i są mrozoodporne. Owoce deserowe zbierane są ręcznie a z przeznaczeniem do przetwórstwa mechanicznie, kombajnem. Ważną chorobą w uprawie porzeczek jest amerykański mączniak agrestu a wśród szkodników dominuje wielkopąkowiec poczeczkowy.

 

Technologia uprawy

Program Ochrony Roślin - Czarnej Porzeczki

Produkty w uprawie