Informacje
Kategorie
Uprawa
Tagi
uprawa fasoli, fasola szparagowa, odmiany fasoli, choroby fasoli, szkodniki fasoli, bobowate, fasola zwyczajna
Fasola
Roślina jednoroczna z rodziny bobowatych. Pnącze zielne wytwarzające wydłużone strąki zazwyczaj z białymi nasionami. Fasola jest gatunkiem ciepłolubnym o krótkim okresie wegetacji. Uprawiana jest z siewu wprost do gruntu. Dzięki symbiozie z bakteriami brodawkowymi ma niewielkie wymagania co do nawożenia azotem. W Polsce uprawiane są dwa gatunki fasoli, bardziej popularna fasola zwyczajna i o niewielkim znaczeniu wielkokwiatowa. Odmiany fasoli zwykłej dzieli się na szparagowe i na suche nasiona. Fasola szparagowa ma krótszy okres wegetacji, strąki są barwy zielonej i żółtej. Odmiany zielone są przeznaczone głównie do przemysłu a żółte na świeże spożycie.
Technologia uprawy