Crop Science Polska

Informacje

Kategorie

Uprawa

Tagi

choroby grzybowe sałaty, sałata lodowa, sałata masłowa, uprawa sałaty, szkodniki w sałacie, uprawa warzyw

Sałata

 

Roślina jednoroczna z rodziny astrowatych. Cechą roślin z tej rodziny jest wydzielanie soku mlecznego. Istnieje wiele typów odmian sałaty, z których najbardziej popularna jest sałata głowiasta, masłowa i krucha. Sałatę można uprawiać w gruncie i pod osłonami. W szklarniach możliwa jest uprawa całoroczna. Sałata reaguje na długość dnia i temperaturę. Jeżeli okres świetlny jest dłuższy niż 14 godzin to wybija w pędy kwiatostanowe, ten sam efekt daje przechłodzenie. Sałaty nie należy przechowywać wraz z owocami i warzywami wydzielającymi etylen, gdyż prowadzi to do szybszego starzenia się sałaty.

Produkty w uprawie